MŰEMLÉKVÉDELEM
BAZ MEGYE
2017-01-25
A Gyukai vár környékének fejlestése, az Almásy-kastély felújítása, és a modern téglaépítészet GyulánGyulai gondolatok

Gyulai vár és környezetének ( sziget erőd) rekonstrukciója
Almásy-kastély felújítása és a belső enteriőr
Modern téglaépítészet Gyulán

Már hosszú évek óta járok a feleségemmel Gyulára pihenni, mivel nálunk kultusza van a téli gyógyfürdőzésnek. A gyógyvíz felfrissíti a testet és a lelket, a séták során a város szakmai inspirációt jelent. 2016 őszén is pihentünk Gyulán, és a látogatás kapcsán három téma fogott meg. Közreadom e három témával kapcsolatban megfogalmazódott gondolataimat, számítva arra, hogy ezek a témák talán mások számára is érdekesek lehetnek.

képek megtekintése

A Gyulai vár környezetének fejlesztési terve - a Kastély-sziget

 

A gyógyfürdő és a vár a történelmi városrész központi eleme. Szerves városképi elemet alkotnak, összetartoznak. Bár a városnak sok más érdekes városrésze van, a vár és a fürdő a leghíresebb és legismertebb.

Az interneten kalandozva akadtam a vár környékének fejlesztési terveire, a sziget-erőd rekonstrukciós elképzeléseire. Mellékelem a két cikk elérhetőségét, melyek a szokásos sajtó-anyagok. De a tartalmuk talán érdekelhetik a témára fogékony történelem-búvárokat. Bevallom őszintén, számomra a hír inkább a sajtóban megszokott puskapor durrogtatások egyike, de mint téma érdekes lehet.

Ha eljátszom a gondolattal, és tényleg megépülne a cikkekben felvázolt projekt, igen kemény magántulajdoni, közműkiváltási, vízügyi , és még sok egyéb problémát kellene megoldani. És miért? Egy feltételezett középkori állapot XXI. századi turisztikai rekonstrukciójáért.

De ne legyünk kishitűek, és merjünk nagyot álmodni. Ajánlom a cikkeket és a mellékelt képeket.

A hivatkozott cikkek:

Szigeterőg-projekt 1.

Szigeterőd-projekt 2.

Szigeterőd-projekt 3.

 

 

 


képek megtekintése
A felújított Almásy-kastély

Az Almásy-kastély felújítása. Mivel évek óta látom az elhanyagolt épületet, idén a pihenés mellett meglátogattam a felújított épületet. Mivel a jegypénztárnál kombinált jegyet is kínálnak (az Almásy-kastély és a vár), éltem a lehetőséggel és ilyen jegyet vettem. Tanulságos volt a két kiállítás egymás utáni megtekintése. A műemlék helyreállítás és a kiállítás rendezés 30 évét öleli át a két helyszín. Először a kastélyt „futottam” át, mivel elsősorban a kiállítás érdekelt. Utána a várba pillantottam be, bár ezt a kiállítást már többször láttam. Izgalmas volt a 30 év szemléletváltozását élőben látni.

A kastély. A külső kép egy jó minőségű műemléki helyreállítást mutat. Egy városi közterület lehatároló épülete, a vár műemléki környezetének vizuális lehatárolása. Kicsit bizonytalan a bejárat helye, és emiatt a megközelítése, de miután megtaláltam a bejáratot, már biztosan mozogtam a kastély előtti térben.
Mivel szakmai érdeklődéssel mentem be, nem tudom, hogy másokra miként fog hatni az épület. Engem meglepett, és a meglepetés után pozitív véleménnyel távoztam. Nagyon-nagyon érdekes dolgot alkottak a belsőben, és talán ettől lett az egész kiállítás igazán élő. De haladjunk sorba!

Tehát a bejárat egy kicsit el van dugva, de ha megtaláljuk, utána egy modern építészeti világba csöppenünk. A kastély felújítása során alapvetően három tér-építészeti stílust alkalmaztak együtt. Jelen van a modern építészet kombinálva a fényépítészettel. A műemlék épület egy korrekt műemléki helyreállítás a régészeti részletek látványos bemutatásával. És talán a legmeglepőbb az épületben a kiállítási terek kialakítása.

A bejárat utáni belső tér a modern építészet szikrázóan tiszta terméke. Az épületrész külső megjelenése és az enteriőrje élesen elválik. Egy vasbeton-fém-fa világba csöppenünk, ahol a fény értelmezi a tereket. Mielőtt belépnénk a kiállításba, felmehetünk a kapu fölötti toronyba. A homlokzati megjelenésétől elváló modern építészet világ egy intim belső világba vezet be. A teraszra felérve, egy fa padlós kiállító térről elénk tárul a vár és környezet. Innen vissza kell menni a kiállítás bejáratához (a torony külön jeggyel látogatható, de megéri).

A kastély hagyományos belső helyreállítása önmagában egy megszokott műemléki enteriőrt jelentett volna, ha nem alakítanak ki benne a tervezők egy sajátos világot, mely a kastély tereit elsősorban háttérnek használja fel. Ezzel a megoldással a belső terek új felfogású életet kapnak. Minden terem az eredeti használatot idézi fel, de nem a belső felületek mechanikus rekonstrukciójával, hanem a belső terekben létrehozott modern belsőépítészeti világgal. A kiállítás igen gazdag, változatos és meglepő belső álomvilágot teremt annak, aki erre fogékony. Kényszerpályán közlekedünk, de a változatos belső terek végig lekötik az látogató figyelmét. Nehéz szóban elmondani az élményt, de kiragadva néhány helyszint, megpróbálom felvillantani a sokszor sziporkázó belsőépítészeti ötletgazdagságot. Fürdő: a szoba tere másodlagos (talán boltozott? és nem festett), a tér közepén és körben egyedi üvegtárlók álnak, a fal előtti  paravánból kidudorodó plexi félgömbökben kiállított fürdőzési eszközök mintegy repülnek előttünk. Az emeleten a történelmi tárgyakkal berendezett szobákban 15 cm magasan kialakított fekete acél híd vezeti a látogatót kötél korláttal és interaktív álló konzolokkal. Az egykori konyhában a feltárt részletek feltételezett látványát interaktív monitor mutatja be, mely a térben szabadon elfordítható. És sorolhatnám tovább. Meg kell nézni. Mint az eddigiekből is érzékelhető, igen egyéni látásmódot tükröz a belsőépítészet, tehát biztosan megosztja majd a látogatókat. Ez nem baj. A baj az lesz, ha nem lesz pénz a fenntartásra és elkezd lepukkanni a belső. Mert az viszont nagy baj lesz. Az ablakon átlátszatlanok, ami ráerősít arra a tervezői szándékra, hogy a kiállítás a múltat felidéző álomvilág. De érdemes megnézni és vitatkozni velem. Mert lesz vita, az biztos.

A kastély után megnéztem a vár kiállítását. Átfutottam ezt is. Több földszinti teremben iszonyú zaj fogadja a látogatót. A páraelszívók működnek (a helyiségekbe elhelyezett gáztűzhely méretű masinák).
Alapvetően szeretem a vár helyreállítását, mert szerencsésen ötvözi a rekonstrukciót és a kiegészítést. Talán a loggia az egyetlen vitatható építészeti megjelenésű homlokzati elem. De nagyon látszik a vár kiállításain, hogy magára van hagyva. Nagyon látszik korunk szocializmusból örökölt gondolkodása, hogy elég valamit létrehozni, a fenntartásra már nem kell fordítani. Minden kopott, elnyűtt. Hiányzik belőle az elmúlt 30 év változásához igazodó átrendezés, frissítés. A látogatót megfogó dinamika.

És ekkor gondoltam vissza a kastély kiállítására: Az vajon milyen lesz magára hagyva? Remélem, visszaforgatnak, vagy költenek a kiállításra folyamatosan! De addig is mindenkinek javaslom, hogy nézze meg!

Ajánlott oldalak:

3D képek a gyulai várról
Almásy-kastély


képek megtekintése


A tégla alkalmazás a kortásr gyulai építészetben

Mivel hosszú évek óta járunk Gyulára pihenni, és mi aktívan pihenünk, azaz állandóan járjuk a várost, már évek óta feltűnt a városképe beágyazódott modern téglaépítészet. Ezért szétnéztem, hogy e stílusjegy csupán építészeti modorosság, vagy helyi gyökerei vannak. A mellékelt képek számomra azt bizonyítják, hogy Gyulán van hagyománya a látszó tégla építészetnek. Nem tudom kutatással igazolni állításomat, csak feltételezem, hogy az 1900-as évek elején jelenhetett meg a téglagyártás iparosításával, valamint a nemzeti építészet elterjedésével. Kerítések, homlokzati részletek igazolják a téglaépítészet gyökereit.

Napjainkra egy építész iroda, vagy egy építész újra stílust teremtett, és újra megjelent a tégla. A tégla újra felfedezése és alkalmazása dekoratív jellegű, a téglatestekből építkező modern irányzat egyik anyag-felhasználási formája a vakolat és a fa mellett. E sajátos Gyulai építészetnek több hangulatos példája látható a városban.

Az ortodox templommal szemben, a kastélyhoz közel megjelent egy új épület, ami felkeltette az érdeklődésemet.(bal oldali felső kép) Készítettem róla két fotót és mentem tovább. Majd itthon elővettem a képeket. Elszomorodta. Ez már díszlet építészet. A tégla alkalmazása ezen az épületen már csak az utcai homlokzatra ráragasztott dekoráció.

Az épület eredeti helyszíne a Google-maps oldalon! ................Az épület nagyobb képen!

Ha megnézzük a fotót, más furcsaságok is feltűnhet. Az épület egy zártsorú beépítés része lesz egykor, tehát a város szabályozási terve átértelmezi az utcát. Ha megnézzük a környezetét, földszintes családi házakat látunk. Ilyen dinamikus lenne Gyula fejlődése, hogy a földszintes beépítésű, oldalhatáron álló házak helyén hipp-hopp 3 szintes, zártsorú beépítésű épületekből álló városrész fogy épülni? Többszintes városi utcakép.

Emlékezzünk a szocialista városfejlesztők álmaira, a dinamikus városfejlődésre, ahol öt évre előre meghatározták az óvodák, iskolák növekedési ütemét. És lecserélték a hagyományos utcás városszövetet a pontházas (panel anyagú) kertvárosra. Azóta is csak a szél fütyül az utcai homlokzat nélküli panelházak között.

Láthatók évek óta e városképi sebeket teremtő városálmok. Debrecen, Miskolc. Csupa széteső városkép. Mert a magántulajdon makacs, csak akkor épít, ha megéri. Tehát minden bizonnyal Gyula egy dinamikusan fejlődő város, és ha legközelebb újra jövök, már biztosan emeletes házak között fogok sétálni a fürdő és a vár környékén. Mondjuk a belváros izgalmas hangulatát az emeletes és a földszintes épületek rendezetlen kavalkádja eredményezi. Ettől olyan ódon.

És ezek alapján milyen lesz Gyula kiépülő városképe?

Kialakul az erődsziget. A fürdő előtt a régészeti kutatások alapján visszaépül a vizesárok az út helyén. E vizesárok körbeveszi a kastélyt is, mert az is része az erőd-szigetnek. A strand területének egy része is vizesárokká alakul. De vizesárok fog húzódni az említett ház előtt is az út helyén. És itt a bökkenő. Biztos, hogy a történelmi együttest egy 3 szinte, városias beépítéssel kell lehatárolni? Bár áll ott egy szecessziós 2 emeletes lakatlan iskola épülete, de az egy közintézmény, mely magasságával jelezte társadalmi szerepét.

Kérdések, melyekre egyszer válasz fog születni. Remélem, érdemes lesz akkor is elmenni Gyulára, és sétálgatni nappal és este a városba, valamint a csatornák partján. Ahogy én látom, napjainkban Gyulán is több üzlet bezárt. Gondolom, addigra kinyitnak.

 

 

 

 

képek megtekintése2016.évi LXXIV. törvény
a településkép védelméről


Utóirat:
A cikk megírása és szerkesztése közben átsuhant az égen Illés szekere, és a keletkező nagy szélben „minden” jogszabály megváltozott, sőt keletkezett sok új is. Jelen irományban érintett témákkal elsődlegesen a településképi arculat védelmét/megteremtését szabályozni kívánó egérfarkincányi törvény és egy CRTL+C billentyűparanccsal átmásolt kormányrendelet az, melyek végrehajtása érdekes kérdéseket fog felvetni az Önkormányzatnál. Ugyanis Magyarország minden településének településképi arculati kézikönyvet kell készítenie, majd ez alapján rendeletben kell védenie az értékesnek ítélt településképet, és szabályozni az épülő új épületek megjelenését, igazodását….

De ez legyen egy másik iromány témája.
(ka)
A képek ao oldalon hivatkozott oldalak elemei, illetve a szerző helyszíni fotói.
Vissza a lap tetejére FŐOLDAL