Szádvár, az alsó vár északi falának NKA támogatással elvégzett állagvédelmi munkáiról beszámoló, 2010-2011
 


A Szádvárért Baráti Kör, a KÖH Észak-magyarországi Irodája (új nevén BAZ Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája) és a miskolci Herman Ottó Múzeum együttműködve, az Aggteleki Nemzeti Park, az Északerdő Zrt és Szögliget Község Önkormányzata támogatásával kidolgozták a Szögliget mellett található Szádvár romjai állagvédelmének több szakaszra bontott programját.

 


Az első szakaszban a meglévő falak állagvédelme történik meg. A falak megtisztítása és állagvédelme után a tervek szerint jelentősen megváltozik a vár látványa. Az eddig dimbes-dombos romterület helyett falak, lőrések, értelmezhető vár-részletek válnak láthatóvá. Ez a szakasz a látható értékek védelmét célozza meg látványos építészeti részletek megjelenítésével. Ebben a szakaszban az előkészítő munkák régészeti vezetéssel, megfigyeléssel és minimális régészeti kutatással folynak. Az állagvédelemi munkák a műemlékvédelem felügyelete mellett, és irányításával zajlik. A munkálatokat saját lehetőségeikkel támogatja az Északerdő Zrt, az ANP Igazgatóság és Szögliget Önkormányzata. Az állagvédelem első szakasza az alsó vár területén zajlott. A Lisztes bástya után a déli fal állagvédelme történt meg. Ezt követte az északi fal állagvédelme. E szakasz célja, hogy az alsó várban egy állagvédelemmel ellátott falak közötti „várudvar” alakuljon ki, ahol már lehet rendezvényeket is tartani a vár népszerűsítése érdekében. E szakaszban csak kis költségvetésű munkálatok folynak évi 2-3 millió forint ráfordítással.
 

A következő szakasz nem a látványos, hanem a háttérmunkák időszaka lesz. El kell indítani a vár telekalakítását, azaz önálló telket kell a vár körül kialakítani, mivel jelenleg a vár egy nagy erdőben áll. A telek a jelentősebb fejlesztések elsődleges feltétele. A jelenlegi kezelőnek nem feladata a vár állagvédelme. A védett romok állagvédelmét az MNV Zrt végzi, vagy szerződés alapján használó, kezelő szervezetek (pl. nemzeti park, önkormányzat, alapítvány). Ebben a szakaszban kell elindítani a részletes régészeti kutatást is, mely pontosítja a vár építési periódusait, a rétegeket, ezzel előkészítő információkat szolgáltat egy átfogó helyreállítás, állagvédelem számára.
 

A harmadik szakasz a végleges állagvédelem időszaka, ahol folyamatos tervezés alapján elvégezhető a vár állagvédelme. Jelenlegi ismereteink alapján a vár egy ligetes romterületként érné el végleges állapotát, ahol lennének tetővel lefedett részletek, álló falak, de alapvetően megmarad a rom jelleg. E végső állapot egy igen sokrétű együttműködést követel meg a területen jelenlévő szervezetektől, hiszen a kialakítani tervezett állapot egy mesterséges táj, mely csak az ember állandó munkája révén tud fennmaradni.
 

A 2010-2011 évben az első szakasz munkálatai nagy részben befejeződnek. Befejeződnek az alsó vár álló falainak állagvédelmi munkái. és részben elindul a második szakasz is, hiszen augusztusban kezdetét veszi a részletes régészeti feltárás első szakasza. E második szakaszban is lesz állagvédelem, de volumenében kisebb jellegű és csak a kutatással felszínre kerülő épített objektumok védelmére koncentrálnak.
 

Jelenlegi beszámolónk az alsó vár északi falának állagvédelmi munkálatairól szeretne áttekintést adni. Az első részben bemutatjuk a romfal feltárását, az állagvédelem előkészítését. A második részben az állagvédelem kivitelezését mutatjuk be, mely az időjárás és a mostoha terepviszonyok miatt két részben lesz elvégezhető. Bemutatjuk a munkálatok terveit, majd bemutatjuk a vár néhány érdekes részletét: a felső vár déli falának megfigyeléseit, egy megmaradt lőrést. Közreadunk két „panoráma képet”: a Német bástyáról egy panoráma képet és az alsó vár 2011. júniusában készített panoráma képét.
 

Az egyes fejezetek között a fejléc alatti címek segítségével lehet lépkedni.
   
Jó nézegetést kíván az oldal készítője Kosdi Attila építész, műemlék felügyelő.    
  Légifotók: CIVERTÁN Bt.