MŰEMLÉKVÉDELEM
BAZ MEGYE
2015-01-19
Kurityán pálos kolostor állagvédelme 2014
A TERVEK A FALAZÁS
HANGULAT ..... FEJLESZTÉSI JAVASLAT

2014. nyarán sikerült újra folytatni a korábban elkezdett állagvédelmi munkákat. A Belügyminisztérium szervezésében új lehetőség nyílott, hogy közmunkásokkal folytassuk a falak állagvédelmét A megyében több helyen is folyt ilyen jellegű munka: Martonyi, Gönc, Szádvár ami biztos.
E közmunka keretében el lehetett számolni a felhasznált anyagokat, gépeket lehetett venni és elszámolható volt a tervezés, a helyszíni művezetés, a műszaki ellenőrzés is.
A képen a korábbi években elvégzett munka látható. Előtérben a lábazatot lezáró faragott kövek hevernek, melyeket a Bogácsi kőbánya fűrészelt ki Kovács István kőkonszignációs terve alapján.

Az engedélyeztetett tervek alapján indult el a munka. Már a tervezés során kiderült, hogy kiszerkesztve a lábazati párkány körbefutó szalagját, kiderült, hogy úgymond túlfalaztunk a korábbi munkák során. Jól szerkeszthető volt, hogy a lábazati párkányból visszamérve, hol volt az alapozás felső szintje. Ezt néhol túlfalaztuk. Most vissza kellett bontani20-30 cm követ. Tanulságos volt, mert a légkalapácsnak is ellenállt a trassz habarcs. Jó anyagot választottunk.

Meg kellett tisztítani a köpenyezésre váró falszakaszokat. Később hígított mésszel átkentük e falak felületét a kőanyag szilárdítása érdekében. Ahol lehetett megkerestük az eredeti fal síkját. Ez általában a törmelék alatt jött elő.

Az eredeti alapozási magasság visszaállítása után elindult a lábazat visszafalazása. Elhelyeztük a faragott köveket az orr részen, majd kifalaztuk a kövek mögött a pillérek lábazati részét. A pillérek irányát a megmaradt falcsonkok jelölték ki. Itt is jól látható volt, hogy az alapozás és a pillérek falazása eltért egymástól változó szögben.

A lábazat magasságának kitűzése után kizsaluztuk a lábazati párkány helyét, majd kifalaztuk e szakaszt is vízszintes falsíkot kiképezve a felső síkon.

Elkészült a szentély falának az állagvédelme. A támpilléreknél a lábazati párkány magasságáig falaztunk fel. Innen lehet folytatni a munkát a következő években.

A sekrestye ajtajánál nagy méretű falkiomlás voltlátható. Ezt is ki kellett falazni a terv szerint. Első lépésként visszaállítottuk a kidőlt ajtókeret lábazati elemet (jobb oldali kőelem). Utána elkezdtük felfalazni az ajtó két oldalán a falat a kőkeret helyét kihagyva.

A nyílást áthidaló boltozat vállrészéhez elérve ki kellett zsaluzni a boltozatot. A nyílás a szentély felé szűkült, a lezáró boltozat is emelkedett a sekrestye felé. A boltozathoz kisméretű tömör téglát használtunk. Nem volt egyszerű feladat a romos falon a falsíkot folyamatosan tartani.

Lassan elkészült a nagy falkiomlás visszafalazása. Úgy alakítottuk ki a falazást, hogy az ajtó kőkerete később beépíthető legyen. Amit nem lehetet megoldani, az a falpillér helyének a kihagyása. A falszakasz megmentése fontosabb volt, mint a falpillér helyének kihagyása. A falpillér helyét a fenn megmaradt kőelem és az ajtó jelöli ki. Össze volt vonva az alsó szakaszon a sekrestye ajtajának a kőkerete és a faloszlop.

Az elkészült lábazati rész mögött látható a nyílás kifalazása munka közben.

Itt a már befejeződött falazás után látható a rom. Jobbra a kifalazott falkiromlás látszik., középen a nyugati fal belső, új falköpenye látható.

Az északi falon ki lett falazva a fal alsó részének kifagyott része végig. A sarkon a kolostor ajtajának egyik oldalfala látható visszafalazva

A nyugati fal részleges kifalazása biztosítja majd, hogy a nagy faltest nehogy kiomoljon saját súlya alatt. Itt is ki kellett hagyni a lábazati párkány helyét.

A nyugati fal belső köpenyezése. Eltérő vastagságban végeztük el a fal kijavítását. E helyeken egy speciális mészhabarcsot használtunk. Sajnos a fal kőanyagához kiválasztott bodrogolaszi tufa kő csak nehezen volt megmunkálható. Ha törtük a kövek, alaktalan kövekre esett szét. Ezért kézi faragással kellett valamennyire szabályos elemeket kialakítani és abból végezni a falazást. A tanulság az, hogy ezt a követ csak fűrészelt alakban lehet gyorsan és szépen falazásra használni.

A sekrestye ajtó környezetének a kifalazása. Mivel a temlom két ütemben épült, ez a falazati anyagban is nyomon követhető. A szentély egy szilárdabb, szürke tufából volt falazva, a templom hajóját egy igen puha, szinte homokkőből falazták. E különbséget próbáltuk  megtartani a kőanyag kiválasztásakor.

A nyugati fal belső köpenyezése.

A rom a munkák befejezése után. Látható, hogy a sekrestye ajtó környezet újra stabil, a szentély lábazat már értelmezhető és stabil. Megfelelő alapot biztosít a további állagvédelmi munkákhoz. Reméljük, lesz lehetőségünk folytatni a munkát. Kicsit a közmunkásokkal történő munkát kell átgondolni, de megfelelő csoportosítással ez is megoldható. Annyit el kell mondani, hogy a sekrestye ajtó fölötti falkiromlást és a köpenyezést közmunkás segítséggel a Szádváron már korábban dolgozó kőműves csapat végezte el. Ez is egy alapvető tanulság, melyet a következőkben figyelembe kell venni. Általános tanulság, hogy pontos és esztétikus munkát, felelős műszaki vezető mellett, eszközökkel, állvánnyal csak szakmunkás végezhet. És egy ilyen kis faluban nehéz képzett közmunkást találni.

 

vissza