MŰEMLÉKVÉDELEM
BAZ MEGYE
2015-12-23
 

Hill of Tara (forrás: Mendaily) Google maps
"Tündérerődök" egykor és most (forrás: prehistoricwaterford.com, irishcentral.com, Heritage Ireland)

Cahergal Fort (forrás:Heritage Ireland) Google maps

Cahergal Fort (forrás:Heritage Ireland)

Staigue Fort ( forrás: gokerry.ie) Google maps

 

A tündérerődök

Az INDEX-en 2015.december 22-én jelent meg egy cikk az ír szigeteken álló V-X századi erődítések maradványairól. E cikk olvasható itt.

 

Az ír sziget területén közel 45.000 gyűrű alakú földsánc található, melyeket a legtöbb helyen már teljesen benőtt a növényzet. A farmerek általában tiszteletben tartják és nem háborgatják ezeket a kepződményeket. Ha esetleg a földjeikre esne egy ilyen, inkább kikerülik és csak a közvetlen környékükön művelik meg a földet. Számos misztikus történet kering ugyanis azokról, akik azonban nem így tettek hanem például egyszerűen ledózerolták a sáncokat. Napjainkban is előfordulnak még esetek, amikor építőmunkások megtagadják az ilyen jellegű munkák elvégzését.

A történészek szerint a sáncok többnyire az V-X. század között épült kisebb erődök maradványai. Az erődön belül általában 2-3 fakunyhó álhatott, de volt hogy az egészet lefedték egyetlen nagy fatetővel. Épültek kőből készült, gyűrű alakú erődök is, melyek valószinűleg a magasabb státuszú emberek számára szolgálhattak lakhelyül. Mindezt természetesen a történészeken kívül nem sokan hiszik el a szigeten. Hiszen minden ír gyerek már kiskorában tudja, hogy ezek valójában tündérerődök (ír elnevezésük: raths). A tündérek pedig azon angyalok lelkei, akiknek távoznia kellett a paradicsomból, de a pokolra sem küldték őket, így a földre kerültek és ott csintalankodnak.

 

A tündérerődök az ír hitvilágban igazából a világok közötti átjárók megtestesítői. Nyugodtan állíthatjuk, hogy nagyrészt a tündéreknek köszönhető, hogy ennyi ősi építmény megmaradt Írországban, hiszen az emberek egyszerűen féltek megbolygatni őket, féltek a tündérek haragjától.

 

Ezen az oldalon http://www.voicesfromthedawn.com/ardamagh-fairy-fort/ található 1979-es felvételen Matty O'Brien meséli el, hogy mi történt azzal az Amerikából visszaköltözött farmerrel - akit egyébként személyesen is ismert -, aki nem hallgatott a helyi öreg írek figyelmeztetésére. A farmer úgy gondolta, kivágja az erőd körüli bokrokat, hogy teheneinek az erődben alakítson ki helyet a téli időszakra. Elmondása szerint ahogy a farmer hazaért a munkából, elesett, és 9 nappal kesőbb el is hunyt. Matty szerint 30-40 éve még gyakran láttak kék fényeket is az erődök felett bizonyos időszakokban.

 

Még most, a XXI. században is sokan vannak, akik az ország egykor leggazdabb emberének Séan Quinn-nek teljes csődjét is a tündérek bosszújának tudják be. Mr Quinn egy kőkorszaki sírt bontott le természetes környezetében, majd építette újra egyik hoteljének kertjében, hogy autentikusabb környezetet teremtsen a látogatóinak.

 

A kőerődök falai kötőanyag nélkül készültek, vastagságuk az alapoknál 5 méter körül volt és néhányukban kőkunyhók alapjait is megtaláltak. Egyes kőerődökből földalatti járatok is indultak, melyekről elképzelhető, hogy az egymáshoz közel fekvő építményeket kötötték össze. A helyiek ezeket általában lezárták, mert sokszor a környéken legelő birkáknak veszett nyoma bennük.

 

A legnevezetesebb erőd minden bizonnyal a Tara hegyen található, mely királyi székhely és kelta fesztiválok helyszíne is volt. A Tara hegyhez egy érdekes történet is fűződik. Brit izraeliták egy csoportjának meggyőződése volt, hogy az írek, Izrael 10 elveszett törzsének egyikéhez tartoznak, és itt rejtették el a Salamon templomából eltűnt hírhedt frigyládát.(több info és képek itt:http://oldyellowwalls.org/lost-ark/ )Eltökéltségük és kitartásuk olyan erős volt, hogy 1899-től három éven keresztül végeztek ásatásokat a környéken, végül azonban üres kézzel távoztak. (http://www.newgrange.com/tara-ark-of-the-covenant.htm)

 

 

www.voicesfromthedawn.com
www.voicesfromthedawn.com
wikipedia.org
www.megalithicireland.com
www.megalithicireland.com
wikipedia.org

 

cikk szerzője:
kelta vándor

Hazai földvárakról itt:
földvárak.lap.hu

főoldal oldal tetejére