MŰEMLÉKVÉDELEM
BAZ MEGYE
2017-06-18
Emlékezés Szádvár eddig névtelen építőjére

Ifj. Szabó István†
1972.07.01.-2017.06.12.

 

2016. évben ünnepelte a Szádvárért Baráti Kör megalakulásának 10. évfordulóját. Szögligeten az egyesület megjelent tagjai ünnepséget tartottak. Az ünnepségen megemlékeztek az egyesület 10 éves munkájáról és elismerő okleveleket adtak át a sikereket elősegítő tagoknak.
Képek, előadások által ismerhették meg a jelenlévők az egyesület eddigi tevékenységét, elért sikereiket, állami és civil elismeréseiket, kitüntetéseiket. A vezetőség gratulált a sikerek elérésében közreműködő egyesületi tagoknak.

Sajnos egy szomorú eset arra késztetett, hogy egy olyan emberről emlékezzek meg, akinek fizikai munkája, szakmai ismerete és elhivatott lelkesedése nélkül a vár a mai napig is az évről évre kinövő fűben megbújó kőhalmaz lenne csupán.

Egy Tiszafüredi kőműves és emberei az irántam érzett barátságból és szakmai elhivatottságból elvállalták a vár állagvédelmi munkáinak az elvégzését 2010. és 2013. között. Gyakorlatilag anyagdíjért dolgozva négy éven keresztül falazták fel a vár négy helyszínén a romos falakat. A Lisztes-bástya, az Alsó-vár déli és északi fala, valamint a Porkoláb-ház fala munkájuk által váltak láthatóvá, gyakorlatilag ők falazták fel a ma is látható falak legnagyobb részét. Volt, amikor az egyesület tagjaival, és volt, amikor teljesen magukra hagyatva.

Közismert, hogy a várba nagyon nehéz az építési anyagot felvinni, mivel az ösvényen csak speciális terepjáró teherautó tud felmenni, de ez is csak száraz időben. Kiszámíthatatlan volt, hogy mikor lehetett a várban dolgozni, de ők így is beillesztették sűrű vállalásaik közé, mivel nem üzleti alapon dolgoztak, hanem barátságból.
Többször elakadt, lecsúszott a szállító jármű, többször kézzel kellett az anyagot, a vizet a várba felvinni. Ennek ellenére 4 éven keresztül folyamatosan épült a vár.
 
Munkájukkal teremtették meg azt a látványos romképet, mely meghozta a Szádvárért Baráti Kör országos elismertségét.

A 2016-os évben tartott ünnepségen róluk nem esett szó, ő és munkatársai a mai napig névtelen segítői a vár megújulásának.

És 2016-ban újra várépítésbe fogtak a segítséget kérő hívásomra, és a Regéci várban felállították a „magára maradt” gótikus kapuját a Felső-várnak.

Mert ilyen egy barát.
Ha hívod, jön.
Nem kérdez.
Megoldja, amit kérsz tőle.

Sajnos egy motor nem tudott megállni, és egy élet megszakadt.

Ifj. Szabó István elment közülünk, örökre megpihent.

Nyugodjék békében!

Mi, akik hordtuk neki a követ, toltuk a talicskát, együtt izzadtunk vele az állványon és együtt vártuk az eső elmúltát, hogy újra dolgozni tudjunk, őrizzük emlékét.
És biztosan tudom, hogy a várak kövei is emlékeznek rá.

Ifj. Szabó István†
1972.07.01.-2017.06.12.
Tiszafüred


Kosdi Attila építész

Szádvár
 
 
 
 
Regéc
 
 
 
   
Vissza a lap tetejére FŐOLDAL