2012-01-13

 

 

 

A VÁR KÖANYAGÁNAK VIZSGÁLATA
 
AZ ÁLLAGMEGÓVÁS
 
A REKONSTRUKCIÓS TERVEK
 

Régész kutató:
Tomka Gábor.
MNM

Építész:
M. Kaló Judit
ÁMRK-KÖSZ

Kőrestaurátor:
Kovács istván


Megbízó:
KVI-MNV Zrt

2006.

(kato)

KÉPEK AZ ÓNODI VÁR ÁLLAGMEGÓVÁSI MUNKÁLATAIRÓL.
 
Az 1950-es években készült fénykép a várról. Jól látható a vár romlása. A fal külső kérgét elbontották és elhordták a helyi építkezésekhez. A vár északi fala /a foton jobb oldalon) kidölt. Ennek valószinűleg az lehetett az oka, hogy a sajó folyamatosan mélyítette a medrét és rendszeresen előntötte a vár melletti vizesárkot (ha a képen jól látom, a sajó a vár falát mosta az 50-es években?). Egy idő után a folyó medre mélyebbre került, mint az alapozási sík (a fal alsó síkja). Ekkor a várfal kiborult.

A rendszerváltás nagy privatizációs lázában sikerült a vár egy részét is eladni. Jelenleg a kiborult fal egy helyi "nagy"-vállakozó birtokában van. Senkivel nem tárgyal, magára zárja világát. A volt KVI-ne kmeg van más dolga (eladni valója) is, mint hogy visszavásárolja a területet. A Rákóczi évben volt arra pénz, hogy a kidölt falat helyreállítsák. Úgy látszik a pénz kevés. Jelenleg a várat nem lehet közterületről megközelíteni. A vár körül minden földet eladtak (egy kavicsbánya vállakozás és a már említett helyi állampolgár) és utat elfelejtettek kialakítani. Hát igen, lázasan siettünk a rendszerváltással. Most vakarhatjuk a fejünket kizárva a várból, hogy kinekmikor jut eszébe sarcot szednie a várba belépőktől azért, hogy átengedjeőket a telkén.

2006 évben a volt KVI megbízására a volt ÁMRK elkészítette a vár állagvédelmének terveit. A terveket M. Kaló Judit építészmérnök (volt ÁMRK) készítette el. Micsoda mozgalmas évek. A kivitelezésk a tervező rendszeres művezetése mellett lezajlott. meglehetősen nehéz volt a közbeszerzésen nyertes kivitelező helyi, kisebbségi brigádját "építő" munkára fogni. De a lelkesedés néha csodákat művel. A legszembetünöbb hibák az ÉNy-i bástya kéregfal helyreállítása során lettek elkövezve (lásdd utolsó képek). Ami sikeres része a helyreállításnak, az a tervező küzdelmének az eredménye. Azért néhe jelen sorok írója is üvöltött, mint egy eszelős bika a pusztában. Sajnos bizonyos helyzetekben kénytelen az ember az állat gúnyáját felvenni, mert a pénz szeretne minél gyorabban és lehetőleg munka nélkül átugrani egy üres zsebbe. A kövek meg csak némán állnak és néznek.
 
 
Tóth Géza légifotója az Ónodi várról. Az oldal megtekintése.  
 
Az Északivárak elnevezésű honlapon látható rekonstrukciós rajz. Az oldal megtekintése.  
 
A vár helyreállított saroktornya, az előtérben a korábbi vár falmaradványai a falak állagmegóvása közben.  
 
A nyugati várfal az állagvédelmi munkák után az értelmező kiegészítéssel.  
 
A barokk magtár maradványai az ÉNy-i bástyából nézve.  
 
Az ÉNy-i bástya helyiségének .megmaradt részlete.  
 
Az ÉNy-i bástya falmaradványa.  
 
Az ÉNy-i bástya. Háttérben a barokk magtár falmaradványai.  
 
A korábbi vár falmaradványai az értelmező állagmegóvás után.  
 
A feltárt pince, mely a korábbi várban már állt, később átalakítják.  
 
A pincetégla lépcsője.  
 
A korábbi vár udvara, középen a kúttal. Háttérben az ágyúdomb látható.  
 
A pince, mely meghatározza a korábbi vár északi szárnyát.  
 
A mai vár kapuja közelében feltárt első periódus falmaradványai.  
 
Az első periódul leletanyaga  
 
A "kőtár" a toronyban.  
 
Kilátás esőben a toronyból a vár udvarára. Előtérben a korábbi vár déli szárnya látható, jobbra hátul a pince, mely az északi szárny helyét jelöli ki.  
 
Kilátás a sajó folyóra. Itt egykor gázló működött.  
 
Előtérben a korábbi vár falai az állagmegóvás után. Háttérben a feltárt pince ideiglenes védőtetővel ellátva. Sajnos ott már nem maradt pénz az állagvédelemre. A kép előterében álló, állagvédelememl ellátott fal alsó részén a megmaradt falszakasz, fölötte az új falazás látható. Ha csak cementtel dolgoztak, a pára és a nedvesség miatt az alsó fal ki fog robbanni a tömör cementes fal alól. Bizzunk a szakértelemben.  
 
A vás udvara, előtérben a korábbi vár déli szárnyának maradványai (pince), háttérben a volt magtár, balra a nyugati várfal és az ágyúdomb.  
 
Egy "foltos ", de helyreállított várfal szakasz (nyugati, a falu felőli). A sarokbástya helyreállítása még várat magára.  
 
Az ÉNy-i sarokbástya. Ez a foltosság és a szakértelem hiánya már az elviselhetőnél durvább. A kövek közötti fügák telibe ki vannak kenve, a falegyenek olyanok, mintha egy alkoholista csapat építette volna. De láttam már máshol is ilyen szinvonaltalan munkát. nem egyedi eset. Kérem, tanuljunk belőle.