MŰEMLÉKVÉDELEM
BAZ MEGYE
2012-07-28
A Szentléleki pálos kolostor romfeltárási és állagvédelmi munkái 2012. május-szeptember
Jelentkezés önkéntes munkára Információs oldal a segítő önkéntesek, támogatók részére Támogatók jelentkezése
Szervezők Önkéntes segítők Szállás, ellátás Eredményinek A Szentléleki táj Eszközök felajánlása
Információk Feladatok, dolgozók, eszközök Utazás, szabadidő, természet Munkabeosztás Pálos rend Tervezők, kőművesek, cégek

Kedves Barátaink, Támogatóink!


  INFORMÁCIÓK
  JELENTKEZÉS
  RÉGÉSZETI MUNKÁK
  ÁLLAGVÉDELMI MUNKÁK
  KI JELENTKEZHET?
  MIT KELL CSINÁLNI?
  SZÁLLÁS, ELLÁTÁS
  UTAZÁS
   
  A MUNKATERÜLET ÁTNÉZETI RAJZA
  MUNKABEOSZTÁS
  ESZKÖZÖK, TÁMOGATÓK,
   
  EDDIGI EREDMÉNYEINK
  RÉGÉSZETI FELTÁRÁS
  MISE A KOLOSTORNÁL
  ÁLLAGVÉDELEM KEZDETE
  ÁLLAGVÉDELEM 1. VÉGE
   
   
  A KÖRNYEZŐ TÁJ
   
  A PÁLOS REND
   
  Korábbi írásunk
Oldalunk a Szentléleki pálos kolostor romjainak a megmentéséért, állagvédelméért elindított kezdeményezésről, a szervezés, a munkálatok pillanatnyi helyzetéről szeretne minden kedves érdeklődőt tájékoztatni.
Miskolc város lakóinak egy csoportja 2011. év végén indította el a rom omlásveszélyes részeinek helyreállítását, valamint a föld alatt rejtőzködő részek feltárását, védelmét és bemutatását megcélzó mozgalmat.  A szervező csapatban civilek és szakemberek dolgoznak együtt.
A támogatásokat gyűjtő időszak után most a tettek időszaka következik. Az ásatási és állagvédelmi munkánkat jóváhagyott ásatási és építési engedélyezési tervek alapján végezzük szakemberek irányítása mellett.


A munkálatok 2012. május közepém indulnak és reményeink szerint szeptemberben végződnek.
A pálos kolostor romjainak megmentési munkáira várjuk önkéntesek jelentkezését az országhatáron belülről, de azon túlról is. Várjuk szakemberek (építészek, kőművesek) jelentkezését is. Számítunk cégek, vállalkozások segítő támogatására is
.

LEZÁRULT AZ ÁLLAGVÉDELEM ELSŐ SZAKASZA. HOGYAN TOVÁBB?

Ez az oldal azért készült, hogy tájékoztassa az érdeklődőket azokról a feladatokról, amelyek a jelentkezőket várják. Továbbá a jelentkezőknek folyamatos tájékoztatást adjon a munkálatok helyzetéről , valamint beszámoljon az elért eredményekről. Az oldal nonprofit, támogatás nélkül készül.

Az oldal az alábbi, a felső menüpontokból elérhető információkat tartalmazza:
  • A szervezők bemutatása, a rom állagának ismertetése, valamint a kezdeményezés indulásának rövid története.
  • Az önkéntes segítők menüpont alatt bemutatja, milyen munkálatokat fogunk végezni, mely munkálatokban számítunk önkéntes segítők közreműködésére. Ismertetjük a rendelkezésre álló eszközöket, és leírjuk, milyen eszközöket kell a jelentkezőknek magukkal hozniuk.
  • Ismertetjük a helyszín közelében a szállás, az étkezés, a tisztálkodás lehetőségeit. Mivel a kolostor romja közel 30 km távolságra van Miskolctól, ezért igyekeztünk többféle szálláslehetőséget felkutatni és leírjuk, hol milyen szolgáltatást nyújtanak és milyen áron.
  • Számítunk további támogató cégekre, vállalkozásokra, akik eszközökkel, építőipar, anyagmozgató és rakodó gépekkel segítik munkánkat felajánlás formájában. Várjuk az önkénteseket irányító szakemberek (kőművesek, építészek) jelentkezését is.
  • Tömören összefoglaljuk a legfontosabb információkat ahhoz, hogy minél könnyebben lehessen bárhonnan jelentkezni az önkéntes kolostormentő munkára.
  • A munkabeosztás pont alatt elérhető egy táblázat, melyben folyamatosan vezetjük a jelentkezőket. A táblázatból kiolvasható, hogy mikor lesz régészeti feltárás és mikor építészeti állagvédelem. Látható e táblázatból, hogy hány önkéntes dolgozhat egy adott időszakban a romterületen biztonságosan. Mivel terveink szerint 3 - 4 hónapig fog tartani a rommentés, úgy gondoljuk, mindenki megtalálhatja a neki és barátainak leginkább megfelelő időpontot.
  • A már elért eredmények menüpont alatt folyamatosan tájékoztatást adunk az eddig elért eredményekről képekkel színesítve az információt.
  • A környezet menüpont alatt A kolostor környezetében készült képekkel szeretnénk érzékeltetni, milyen csodálatos a Bükknek ez a része is.
  • Oldalunkról el lehet jutni egy korábbi íráshoz, mely a pálos rend történetét, elterjedését, az egykori kolostorok helyét mutatja be Dr. Guzsik Tamás építész könyve alapján.
 
Reméljük, hogy a Kedves Érdeklődő kedvet kap, és csatlakozik értékmentő civil vállalkozásunkhoz. Bízunk abban, hogy 1-2 hétre eljön a Bükk hegység egyik eldugott részébe és jókedvű, élményekben bővelkedő munkával, valamint tartalmas szabadidővel piheni ki a mindennapok monoton fáradtságát.

Várjuk a Bükk közepén, a Szentléleki pálos kolostor romjainál 2012.. év nyarán.

Terveink szerint, ha sikerül feltárni az egykori kolostor falait, és szakszerű védelemmel ellátni, nemcsak újra esküvők tartására válik alkalmassá a rom, hanem elindul egy állagvédelmi tömegrekonstrukciós folyamat az érintettek együttgondolkodásával.

A szervezők nevében
Kosdi Attila építészmérnök, műemlékvédelmi felügyelő

2012 .május 05.


Nagyon sok fontos információt találsz a szervezők hónlapján, a CSATÁRLÁNC internetes helyen.
segítünk segíteni! www.csatarlanc.com

 

TÁMOGATÓINK
ME Tanárképző Intézet
Herman Ottó Tudományos Közhasznú Egyesület
Herman Ottó Múzeum
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL
Lasselsberger-Knauf
Építőipari Kft.

MISKOLC KFT.
AVE Miskolc Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.
KŐKA Kő- és Kavicsbányászati Kft..
Thummerer Pince
SZENTLÉLEK VENDÉGHÁZ KFT
Rézcímke manufaktúra Tiszafüred
Civertan Grafikai Stúdió
Miskolci Galéria
Miskolci Csodamalom Bábszínház
Ökológiai Intézet
JUHÁSZ LÁSZLÓ
EGYÉNI VÁLLAKOZÓ
3700 Kazincbarcika, Alsóvárosi körút 56 .
GEODCAD
Földmérő Talajvizsgáló
és Tervező Iroda Kft.

 

vissaz a főoldalra ...... kezdő oldal